Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Euro 2016 και Γερμανία

Καλημέρα σας! Μιας που ζω τον τελευταίο σχεδόν ένα χρόνο στο Μόναχο της Γερμανίας, βλέποντας και ζώντας τους Γερμανούς από κοντά, υπήρχε η σκέψη συζητώντας το με τον Στέλιο να κάνω ένα μικρό άρθρο μεταφέροντας σας εντυπώσεις και εμπειρίες για το πως ζουν οι Γερμανοί το Euro.

Ξεκινώντας λοιπόν με δύο λέξεις μπορώ να σας περιγράψω τους Γερμανούς. Τρελαμένοι και παθιασμένοι, όχι με το Euro μόνο, αλλά με το ποδόσφαιρο γενικά και την Εθνική Γερμανίας.


Είναι ένας λαός σίγουρα ποδοσφαιρόφιλος, 1000% σίγουρα περισσότερο από εμάς. Ένα μήνα περίπου, ίσως και παραπάνω, πριν ξεκινήσει το Euro οι Γερμανοί άρχισαν τις προετοιμασίες για το Euro. Στα σούπερμαρκετ σημαιάκια της Γερμανίας παντού διακοσμημένα, αλλά το εντυπωσιακό ήτανε πως υπήρχαν παντού προϊόντα που είχαν πάνω τους παίκτες της Εθνικής Γερμανίας ή παρόμοιες διαφημίσεις σχετικά με το Euro και την εθνική ομάδα της Γερμανίας.




Και αυτό συνέβαινε σε ότι προϊόντα θέλετε, από σοκολάτες και αναψυκτικά εώς σαπούνια και συσκευασίες τροφίμων. Ενδεικτικά ανέβασα λίγες φώτος που τράβηξα από σούπερμαρκετ για να τα δείτε και εσείς. Βέβαια για εμένα μια από τις πιο πετυχημένε διαφημίσεις ήταν αυτή της Nutella, όπου είχανε βάλει πάνω διάφορες χρονολογίες από το παρελθόν στο οποίο είχαν πάρει μέρος σε άλλες διοργανώσεις Euro με μια μικρή ιστορία σχετικά με το πως τα πήγανε τότε.


Από εκεί και πέρα περιττό να σας πω το γεγονός πως πουλούσαν πράγματα, αξεσουάρ για τα αυτοκίνητα, μπλούζες, περούκες, καπέλα, σημαίες κτλ και έφευγαν, τα πουλούσαν όλα σε χρόνο ρεκόρ.

Στα αυτοκίνητα τους οι Γερμανοί είχαν τοποθετημένα καθ' όλη την διάρκεια του Euro γερμανικά σημαιάκια και αρκετοί επίσης Γερμανοί είχαν κρεμάσει την σημαία της Γερμανίας στα σπίτια τους, στα μπαλκόνια τους κτλ. Δεν υπήρχε μέρα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας (πρωί, μεσημέρι, βράδυ) που να μην φορούσαν την επίσημη φανέλα της εθνικής Γερμανίας. Όταν βέβαια έπαιζαν και παιχνίδι, εκείνη την μέρα, κυριολεκτικά 9 στους 10 φορούσαν μόνο την φανέλα, νέοι, γέροι ,παιδιά!!!

Στα υπόλοιπα μαγαζιά, τα ίδια ακριβώς. Μαγαζιά με ρούχα, φούρνοι, ποδηλατάδικα, ακόμα και φαρμακεία είχαν στολισμένες βιτρίνες με την Εθνική Γερμανίας. Αυτό βέβαια που μου έκανε εντύπωση ήταν ένα φαρμακείο που μέχρι και αυτό είχε στολισμένη βιτρίνα και γι΄αυτό το έβγαλα φωτογραφία να το δείτε και εσείς.

Υπαίθρια κιόσκια είχαν στηθεί και πουλούσαν και αυτά την πραμάτεια τους, ακόμα και στα εστιατόρια και στα μπαρ στόλιζαν ακόμα και με χαρτοπετσέτες γερμανικές!!!!








Στα μέσα μεταφοράς όπως π.χ. ηλεκτρικός, μετρό υπήρχαν πάντα αρκετοί φίλαθλοι οι οποίοι τραγουδούσαν και έλεγαν συνθήματα για την ομάδα τους. Στις καφετέριες, στις μπυραρίες κτλ γινόταν το αδιαχώρητο. Γενικά όσοι ζουν εδώ Γερμανία, μπορούν να καταλάβουν τι εννοώ. Οι Γερμανοί έχουν μια τεράστια αγάπη στην ομάδα τους και ακόμα και όταν έχασαν στα ημιτελικά από τους Γάλλους, αμέσως μετά τον αγώνα τους έβλεπες χαρούμενους και τραγουδούσαν πάλι για την ομάδα τους!!

Αυτό βέβαια που μου έκανε εντύπωση, είναι ο ποδοσφαιρικός τους "πολιτισμός". Και τι εννοώ; Εννοώ ότι το Μόναχο είναι μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα, όπου ζουν πολλοί άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως Κροάτες, Τούρκοι, Ισπανοί κτλ που φορούσαν κασκόλ, μπλούζες κτλ των αντίστοιχων χωρών και ποτέ δεν προκλήθηκε κανένα επεισόδιο, ακόμα και φραστικό μόνο! Θυμάμαι την βραδιά μετά το παινχίδι Ιταλία-Γερμανία, ήταν στο ίδιο βαγόνι του ηλεκτρικού Ιταλοί και Γερμανοί και τραγουδούσαν όλοι μαζί ή συζητούσαν. Το ίδιο έγινε και το βράδυ όπου η Γερμανία αποκλείστηκε από την Γαλλία. Γάλλοι και Γερμανοί όλοι μαζί κομπλέ. Σκεφτείτε τώρα τι πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε κάτι παρόμοιο στην Ελλάδα;;; Ξέρετε την απάντηση ήδη γι΄αυτό τον λόγο δεν την γράφω.

Με δυο λόγια εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως μπορεί να λέμε πως οι Γερμανοί είναι το ένα, το άλλο, ξινοί κτλ. Γι'αυτά δεν θέλω να σχολιάσω η να ανοίξω κουβέντα τώρα. Αυτό όμως που σίγουρα είναι, είναι πολιτισμένοι ποδοσφαιρικά με αγάπη και πάθος για το ποδόσφαιρο και την εθνική τους ομάδα, αναγνωρίζουν τον καλύτερο και τον χειροκροτούνε, υποστηρίζουν την ομάδα τους ακόμα και όταν χάνουν. 

Αυτά από εμένα και τους φίλους μας τους Γερμανούς. Οφείλω δε να ομολογήσω πως ζω στην Γερμανία, ωστόσο Ιταλία υποστήριζα και σε αυτό το Euro όπως κάνω από παιδάκι. Καλημέρα από Μόναχο και να περνάτε όμορφα!

Kokki.